Foto: Monier A/S

d'Angleterre – historien om en elegant renovering

Nyhed fra HFB: Det smukke, luksuriøse hotel på Kongens Nytorv har en lang og bevaringsværdig historie, som der skulle tages hensyn til under den gennemgribende renovering, hvor bygnignen blandt andet fik nyt tag.

I hjertet af København ligger et hotel, der på alle måder er noget ud over det sædvanlige. Kåret som Nordens bedste for sin femstjernede luksus.

 

Et prægtigt bygningsværk, der sammen med andre ikoner som Det Kongelige Teater, Charlottenborg, Magasin du Nord og Thotts Palæ (i dag den franske ambassade) omkranser Kongens Nytorv, der blev grundlagt som hovedstadens centrum i 1670 af Christian den 5.

 

Efter en gennemgribende renovering både udvendig og indvendig i perioden 2011 til 2013 virker den hvide bygning med det sortglaserede tegltag i dag endnu mere imponerende.

 

Der er naturligvis tale om Hotel d’Angleterre.

 


Foto: Monier A/S

 

Det begyndte med en fransk frisør og en teatertrup

Hotel d’Angleterre kan føre sin historie mere end 250 år tilbage i tiden. I midten af 1700-tallet kom den unge franske frisør og sminkør Jean Maréchal til København med en teatertrup på gæstespil.

 

Han grundlagde i 1755, efter fransk forbillede, et traktørsted på hjørnet af Laksegade og Vingårdsstræde. Fem år senere fik Jean Maréchal privilegium til at drive et herberg.

 

Efter en større ombygning i 1791 fik stedet navnet Hotel d’Angleterre efter ”Den Engelske Klub”, som holdt til på hotellet.

 

Endevendt fra kælder til kvist

Ejendommen har igennem årene gennemgået flere ombygninger bl.a. i 1915, hvor der efter en omfattende brand blev tilføjet en ekstra etage. Fra 1898 til 1909 var det den kendte brygger Carl Jacobsen, der ejede hotellet, og under den tyske besættelse blev det beslaglagt af den tyske værnemagt.

 

I dag er det Remmen Fonden, der ejer det ikoniske hotel, som i perioden 2011 til 2013 gennemgik en opfattende og bekostelig istandsættelse. Byggeprocessen blev ekstra lang og kompliceret, da håndværkere og entreprenører undervejs stødte på flere forhindringer.

 

Det viste sig f.eks. at der var giftigt bly i væggene, og bygningen var mere skrøbelig end ventet, så der måtte laves forstærkninger med tonstunge jernbjælker.

 


Foto: Monier A/S

 

Hollander glaseret mat sort fra Monier

Det var arkitektfirmaet C. F. Møller, der er en af Nordens ældste og største arkitektvirksomheder, som stod i spidsen for renoveringen. Fra kælder til kvist - alt har fået en kærlig hånd.

 

De oprindelige 123 værelser er blevet til 90 værelser og suiter, der lever op til alt, hvad den kræsne hotelgæst i dag forventer af komfort og luksus. Facaden står blændende hvid i det skarpe sollys, vinduesrammerne er malet i den klassiske københavnergrønne farve, og som prikken over i’et er der på taget oplagt matte sortglaserede Hollander tagsten fra Monier.

 

Den smukke, silkematte overflade og falstagstenens klassiske bølgede profil giver den historiske bygning et både harmonisk og helstøbt udtryk.

 

Læs mere her.

 

Kilde: HFB / Monier A/S