Visualisering: Schmidt Hammer Lassen Architects

Dansk arkitekt tegner nyt hovedkvarter for kemivirksomheden Solvay

Den internationale konkurrence om at designe det nye hovedkvarter for den internationale kemivirksomhed Solvay er vundet af en dansk arkitektvirksomhed. Bæredygtighed og robusthed er bærende elementer i designet.

Solvay, en avanceret materiale- og kemivirksomhed, har valgt Schmidt Hammer Lassen Architects til at designe sit nye hovedkvarter i Bruxelles. Det vindende team, der også tæller det lokale firma Modulo Architects og VK Engineers, blev valgt efter en international konkurrence med deltagelse af OMA, Valode & Pistre, Wilmotte & Associés og Henning Larsen.


Mere åbenhed og mere bæredygtighed på dagsordenen

Den nye campus signalerer et skifte for Solvay i retning af en mere åben, bæredygtig kultur som led i en markant omdannelse af virksomhedens forretningsportefølje. Den nye bygning, der er placeret på det 22 hektar store område, som siden 1953 har huset mange af Solvays aktiviteter, bliver ikke et traditionelt domicil, men snarere et flydende og kollaborativt sted, hvor medarbejdere og teams kan samskabe og interagere:


- I de indledende faser blev det klart, at en kompakt bygning med fælles indgang til et imponerende atrium ville give alle, der besøger hovedkvarteret, mulighed for at dele den samme unikke oplevelse af bygningen og skabe en stærk følelse af at høre til, siger Tiago Pereira, Partner i Schmidt Hammer Lassen:


- Vi har omsat Solvays ønske om et inviterende, innovativt, bæredygtigt hovedkvarter til et arkitektonisk modigt udtryk, der afspejler virksomhedens kerneværdier og skaber en ny identitet.

 

Ét selskab. Én campus. Én bygning.

Bæredygtighed og robusthed er bærende elementer i designet af det nye Solvay-hovedkvarter. Virksomhedens dedikation til sine grønne ambitioner ses tydeligt afspejlet i designet af den CO2-neutrale, næsten nul-energi bygning og den grønne campus. Allerede ved ankomsten til den nye campus vil medarbejdere og besøgende føle stedets ånd.


Esplanaden er et "urbant tæppe", der byder folk velkommen til området og har en mere formel, urban karakter end dens omgivelser med planter, bænke, enkeltstående træer og små bassiner. Det kommende, store grønne tag er designet som en geometrisk have med uhindret udsigt til omgivelserne. Her er ovenlys og store nedsænkede haver, der giver workshopområderne adgang til udearealer.


Den eksisterende park på vestsiden af indgangen bliver dedikeret til skov, og der genetableres et vandløb fra det 18. århundrede, som er forbundet med Senne-floden. Regnvand opsamles over hele campussen og genanvendes i videst muligt omfang og vandløbet vil forstærke de naturlige regnvandsdamme for at øge biodiversiteten og dannelsen af mikroklimaer. Et udendørs amfiteater i gården på nordsiden af campussen forbinder hovedkvarteret med den nye restaurant. Der er taget omhyggeligt hensyn til de eksisterende træer i udformningen af dette rum for at drage fordel af det skrånende landskab og den historiske værdi.


Fakta

Bygherre: Solvay

Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects

Lokal Arkitekt: Modulo Architects

Ingeniør: VK Engineers

Landskabsarkitekt: Ontwerpbureau Pauwels

Ingeniør Installationer: Istema NV 

Eksplosionsforebyggelse: Abesco CVBA

Areal: 42,000 m2

Konkurrence: 2018, 1. præmie i en international konkurrence


Kilde: Schmidt Hammer Lassen Architects