Foto: Jens Lindhe / Arkitema Architects

Hammershus Besøgscenter får Tømrerprisen

Entreprenørerne og arkitekterne bag Hammershus Besøgscenter modtog tirsdag Tømrerprisen 2018 for brugen af bornholmsk egetræ til besøgscenterets tagflade og bro.

Formålet med tømrerprisen, som uddeles af Københavns Tømrerlaug, er at belønne personer, firmaer, organisationer eller bygherrer, som har udført eller har deltaget i et byggeri, hvor trækonstruktioner indgår som en markant bygningsdel, eller hvor tømrerfaget på anden vis har spillet en afgørende rolle.

 

Prisen blev uddelt ved en festlighed i besøgscenteret i går.

 

Prisværdig arkitektur

Det er netop tilfældet med Hammershus Besøgscenter, hvor taget udgøres af en 1400 m2 tagflade af egeplanker som er åben for publikum, så den fungerer som en stor udsigtsplatform og som forbindelse mellem stierne omkring centeret. Dette arkitektoniske greb har Københavns Tømrerlaug valgt at belønne med Tømrerprisen:

 

- Prisen gives for at lade bornholmsk egetræ spille den synlige hovedrolle i det nye besøgscenter på en måde, så alle byggematerialer klæder hinanden og tilsammen danner et besøgscenter, der virker indbydende på gæsterne og tilfører en lang række nye oplevelser for de besøgende, skriver priskomiteen i sin begrundelse.

 

Årets pris deles mellem hovedentreprenøren Nordbornholms Byggeforretning, Arkitema Architects i samarbejde med professor Christoffer Harlang og Wissenberg Rådgivende Ingeniørfirma.

 

To måneders egetræ

Egetræet som er brugt til arbejdet er fældet lokalt i den bornholmske statsskov Almindingen og er skåret op på det lokale Østerlars Savværk.

 

- Træerne blev plantet af mine forgængere for mellem 70 og 80 år siden og der er brugt ca. 400 kubikmeter råtræ til tagfladen og til broen hen over Mølledalen. Det kan jo lyde som meget store mængder, men Naturstyrelsens arealer på Bornholm producerer faktisk så meget egetræ, at det kun svarer til hvad der sker af tilvækst på lidt under to måneder, fortæller skovrider Søren Friese, Naturstyrelsen Bornholm.

 

Besøgscentret ved Hammershus er 1.000 kvm stort, har kostet ca. 80 mio. kr. og blev åbnet 22. marts 2018. Naturstyrelsen er bygherre.

 

Læs hele nyheden her.

 

Kilde: Naturstyrelsen