Foto: Fischer Lighting

Kommune gennemfører en af landets første cirkulære udbud

Nyhed fra HFB: Syddjurs Kommune er en af Danmarks mest fremgangsrige kommuner i forhold til den grønne omstilling. For at reducere energiforbruget på Hornslet Skole har kommunen gennemført en af landets første cirkulære udbud inden for belysning.

 

Der er store gevinster at hente ved at skifte belysningen til LED. Derfor bliver mange belysningsarmaturer smidt ud og erstattet af nye armaturer. Men oftest fejler de "gamle" lysarmaturer intet ud over, at elektronikken i dem er forældet, og kvaliteten er oftest bedre end de nye armaturer, som man kan købe.


Der kan derfor være rigtig meget at spare både økonomisk og miljømæssigt ved at genbruge og opgradere de eksisterende lysarmaturer i stedet for at købe nye.

 

Genbrug af de eksisterende armaturer

Da Syddjurs Kommune stod foran at energioptimere Hornslet skole blev idéen om et cirkulært udbud derfor også overvejet, og til sidst valgte man udelukkende at efterspørge en løsning, der genbrugte de eksisterende armaturer:


- Vi kunne se, at der både var god logik og økonomi i at kunne opgradere de eksisterende armaturer, så derfor udformede vi et udbud, hvor vi alene efterspurgte LED indsatser til vores eksisterende armaturer. Det har resulteret i at skolen har fået en bedre og mere energirigtig belysning. Det ser næsten ud som om, at det er helt nye armaturer, der er sat op, siger Jens Jørgen Nøhr Nielsen, Energikonsulent hos Syddjurs Kommune.  


Fischer Lighting vandt udbuddet og fik til opgave at levere 230 stk. patenterede LED moduler til opgradering af de eksisterende armaturer af typerne Veksø Lampas, Menlo og Ecolux. LED indsatsene var designet, så de var lige til at montere i de eksisterende armaturer, og de overholdt en række skrappe kvalitets-, sikkerheds- og lovgivningskrav specificeret i udbuddet.


Læs mere her


Kilde: HFB / Fischer Lighting