Foto: University of Maryland

Nanoteknologi giver træ vilde egenskaber

Amerikanske forskere har fremstillet nanotræ både som blokke og i en tynd, fleksibel form. Dermed kan nanotræ blive fremtiden for isolering.

Forskere ved University of Maryland har udviklet et nyt materiale, kaldet nanowood eller nanotræ, der har lige så god isoleringsevne som EPS (også kendt som flamingo) samtidig med, at materialet er stærkere og mere miljøvenligt.

 

Høj isoleringsevne

Hemmeligheden bag nanotræ er, at man fjerner ligninen fra træet. Lignin er det stof, der gør træet brunt og fast, og nanotræet er derfor nærmest helt hvidt.

 

Forskerne fjerner også nogle af de korte fibre, der er viklet sammen med cellulosefibrene. Når cellulosefibrene så forbindes til hinanden, resulterer det i, at der dannes en stillads-lignende basestruktur med høj mekanisk styrke.

 

I forskernes tests blokerede nanotræet bedre for varmen end både EPS og silica aerogel. Dermed er materialet ekstremt lovende som energieffektivt byggemateriale.

 

Miljøvenlig forskning

Nanotræ er blot det nyeste skud på stammen af træbaseret nanoteknologi hos forskergruppen, som blandt andet også har forsket i gennemsigtigt træ og papir, samt elektronisk papir.

 

- Mit forskingsprojekt eksperimenterer med naturens nanoteknologi, som vi ser i træet, fortæller Liangbing Hu, som er professor ved University of Maryland, og fortsætter:

 

- Vi genopfinder nyttige måder, hvorpå man kan bruge træ i konstruktionen af energieffektive og miljøvenlige hjem.

 

Læs hele nyheden her.

 

Kilde: Træ.dk